Postin uudet kotimaiset ulkoautomaatit

Ke 30.6.2021 klo 9.00

Ensimmäiset Postin ulkoautomaatit otetaan käyttöön Vantaalla kesällä 2021. Kuva: Posti

Posti vastaa kasvavan verkkokaupan aiheuttamaan kysyntään tuomalla markkinoille itsenäiset ja langattomat ulkoautomaatit. Kasvavan verkkokaupan myötä Posti tarvitsee lähivuosina yli 200 000 automaattiluukkua, joista merkittävä osa tulee sijaitsemaan ulkotiloissa. Automaatit on kehitetty yhteistyössä suomalaisten teknologiapartnereiden kanssa toimimaan luotettavasti ympäri vuoden myös Suomen vaativissa sääoloissa.

Posti on aiemmin ilmoittanut investoivansa yli 100 miljoonaa euroa paketti- ja verkkokauppatoiminnan kyvykkyyksien ja jakeluverkon vahvistamiseen. Pakettiautomaattikapasiteetin kasvattaminen on yksi tärkeimmistä kehityskohteista: Postilla on tällä hetkellä 2 200 automaattia, joissa on yhteensä yli 130 000 lokeroa. Kapasiteettia kasvatetaan merkittävästi lisää, ja automaattien määrä kasvaa noin 10-15 automaatin ja satojen lokeroiden viikkovauhtia.

Uusissa ulkoautomaateissa hyödynnetään esineiden internetiä (IoT) varten kehitettyjä edistyksellisiä langattomia tiedonsiirto- ja liityntäteknologioita (BLE ja LTE-M), jotka mahdollistavat lähitulevaisuudessa lokeron avaamisen OmaPosti-sovelluksen avulla.

Suunniteltu toimimaan Suomen ilmastossa

Suomen ilmasto-olosuhteet ovat vaativat ja ulkomaisten valmiiden ulkoautomaattiratkaisujen toimivuus epävarmaa, erityisesti akkukeston osalta. Siksi Postin kehittämän ulkoautomaattiratkaisun lähtökohtana on ollut varmistaa useissa testijaksoissa automaatin sopivuus Suomen ilmastoon.

– Olemme tehneet ulkoautomaatille muun muassa usean kuukauden ulkotestejä talvella sekä erilaisia olosuhdetestejä kylmälaboratoriossa. Lopputulos on kotimainen, teknologisesti edistyksellinen ulkoautomaatti ja siihen tarvittavat tekniset komponentit tarvittavine sovelluksineen, kertoo Jari Paasikivi, joka vastaa ulkoautomaattien teknisestä ratkaisusta.

Modulaarisesta Aistimesta on moneksi

iProtoXin Aistin-laitealusta tarjoaa energiatehokkaan pohjan, jolla ulkoautomaatti ja kaikki sen toiminnot ovat tietoturvallisesti yhteydessä Postin järjestelmään. Tarkemmin kyseessä on Aistin-alustasta muodostettu 4G-NB-IoT gateway-ratkaisu. Alusta on omiaan vastaamaan virrankulutuksen ja usean eri järjestelmän integroinnin asettamiin haasteisiin. Sen avulla voidaan toteuttaa kokonainen ratkaisu tai haluttu osa siitä, yhdistäen useiden huippuosaajien erikoisalueet yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi, kuten Postin ulkoautomaateissa.

– Automaatit on nopea ottaa käyttöön, koska tarvittu energia saadaan akuista eikä erillistä verkkovirtaan kytkemistä tai tietoliikennekaapelointeja tarvitse tehdä. Automaatti kommunikoi reaaliajassa Postin taustajärjestelmien kanssa, Paasikivi kertoo.

Kotimaista tiimityötä

Ulkoautomaattien kehityksessä hyödynnettiin kaikkien osapuolten vahvuuksia. Selkeä vastuualueiden jako, sujuva kommunikointi kaikkien yhteistyökumppanien kesken ja innostuneisuus lopputuotetta kohtaan takasivat niin sujuvan kehitysprosessin kuin käyttäjäystävällisen lopputuotteen.

Mukana kehittämässä Postin uutta ulkoautomaattia olivat iProtoXin lisäksi Punta Oy, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkotan ja ID-Systems IDS. Kehitystyössä ovat olleet mukana myös Oulun yliopisto ja VTT.

 

Onko sinulla tuoteidea?

Muutamme ideasi konkreettiseksi malliksi ja aina massatuotteeksi saakka. Ota yhteyttä, autamme sinua ratkaisujen löytämisessä!

Ota yhteyttä
Share This